9 Березня, 2024

Melanka.org.ua

Поради від городника

Правила написання слів окремо: де не пишеться окремо

Російська мова відомий своїми складними правилами, серед яких орфографічний принцип роздільного написання певних слів. Незважаючи на те, що багато слів пишуться разом, існують і ті, які необхідно розділити на окремі частини. Це явище несподівано багатьом, поділяються як усталені поєднання слів, і пари слів, які передають певні значення.

Де саме спостерігається роздільне написання? Насамперед, це стосується таких областей як медицина та фармакологія. Наприклад, слова "біологічно активний" пишуться через дефіс. Це важливе становище стосується іноземних слів, які звучать на слух російською. Такі словосполучення як "антидепресант діє" має бути написано окремо. Ці правила також застосовуються до сфери інформаційних технологій.

Важливо відзначити, що поділ по зчленувальному союзу, а також приводи можна зв'язати, але потрібно звернути увагу на контекст. Винятком із цього правила є написання слів "раптом" та "вперед". Більше того, за наявності двох приголосних на початку одного слова поділ має бути виконаний у будь-якому випадку.

Де не пишеться окремо
СловоприкладОпис
Без приставкибезумствоБез приставки "без".
У знаменнику дробущо-небудьУ знаменнику дробу: щось, хтось.
У прийменникуразом зУ прийменнику "разом з".
У позначенні валютрубль (RU)В позначенні валют: рубль (UA).
У найменуванні одиниць виміруметр (м)У найменуванні одиниць виміру: метр (м).
У позначенні діапазону значеньвід доУ позначенні діапазону значень: від … до.
У позначенні часу та датиз … поУ позначенні часу та дати: з…по.
У формулі без вказівки проміжних дійсумаУ формулі без зазначення проміжних процесів: сума.
У конструкції "то…то"то горе, то радістьУ конструкції "то … то": то горе, то радість.
У привласнювальній конструкціївін грав зновуУ привласнювальній конструкції: він грав знову.

Коли не пишеться окремо?

Частка НІ пишеться окремо з займенниками та прислівниками, крім негативних займенників (без прийменника) та негативних прислівників. Ні від кого, ні до чого, ні у кого. 3 випадок. Частка НІ пишеться окремо зі словом у реченнях, де є заперечення (висловлене словами: ні, ні, не можна), посилення заперечення.

Де пишеться не разом і окремо?

НЕ з різними частинами мови

разомОкремо
Якщо не вживається без НЕ- або є приставка НЕДО- Приклади: дивуватися, обурюватися (дієслова); ненавидячи, недоплативши (дієприч.).ЗАВЖДИ Приклади: не читав, не знав (дієслова); не читаючи, не думаючи (дієприч.)

Коли ні зі словом пишеться разом?

У негативних і невизначених займенниках і негативних прислівниках під наголосом пишеться не, без наголосу – ні: ніхто – хтось, ніщо – щось, ніколи – ніколи; ні в кого – ні в кого, ні з чого – ні з чого. Ні у поєднаннях ніхто інший і ніщо інше пишеться разом: Рішення не повинно прийматися ніким іншим.

Як писати не окремо?

Окремо НЕ з іменниками пишеться у таких випадках: якщо НЕ з іменниками не здатне утворити нове слово: не вітер, не папір, не ніч; якщо у реченні є (або мається на увазі) протиставлення, виражене союзом а: Він мені не приятель, а друг; Це не боягузливість, а обережність; Це не щастя, а …

Share: