5 Березня, 2024

Melanka.org.ua

Поради від городника

Хто вважається хижаком: визначення та види

З поняттям хижака ми знайомі з дитинства. У казках і мультфільмах нам розповідають про жорстокі та небезпечні тварини, які полюють на своїх жертв і харчуються їх м'ясом. Але що насправді означає бути хижаком?

Хижак – це тварина, яка виходить на полювання та вбиває інших тварин для того, щоб харчуватися м'ясом. У них розвинені гострі зуби і пазурі, вони мають силу і швидкість, що дозволяє їм успішно полювати і підтримувати свою життєдіяльність. За класифікацією біологів, хижаки відносяться до вершинних хижаків, тобто вони займають вершину харчового ланцюга власної екосистеми.

Завбільшки хижаки дуже різноманітні, від невеликих котячих до великих акул і тигрів. При цьому кожен з них має свій унікальний спосіб полювання та характерні ознаки. Багато хижаків є одинаками, але є й такі, які полюють у групах чи сім'ях.

ТваринаВидХижак
ЛевСсавцяТак
ТигрСсавцяТак
ВовкСсавцяТак
ОрелПтахТак
АкулаРибаТак
КрокодилРептиліяТак
ПінгвінПтахНі
КішкаСсавцяНі
КіньСсавцяНі
ЧерепахаРептиліяНі

Кого можна назвати хижаком?

Хижі тварини, або хижаки, полюють на більший видобуток. Харчуються іншими тваринами вовки, лисиці, леви, тигри, крокодили, сови, орли, шуліки, беркути, щуки, багато акул.

Хто найнебезпечніший хижак у світі?

Згідно з даними дослідження, найнебезпечнішими для людини хижаками є котячі: леви, тигри, ягуари, леопарди та пуми. Їхні напади закінчувалися загибеллю людини у 65% випадків. На другому місці опинилися псові: вовки та койоти. Вони вбивали жертв у 49% випадків.

Хто найбільший хижак у світі?

Білий ведмідь – Найбільший наземний представник ссавців загону хижих (якщо ж враховувати і водні види хижих, то першість переходить до південного морського слона, у якого самці по довжині досягають 6 м, а по масі – 4 т). Довжина білого ведмедя сягає 3 м, маса до 1 т.

Share: