9 Березня, 2024

Melanka.org.ua

Поради від городника

Чи можна робити УЗД після КТ: покоління нових можливостей

Ультразвукове дослідження (УЗД) та комп'ютерна томографія (КТ) – це два різні методи діагностики, що використовуються в медицині для отримання зображення внутрішніх органів та тканин тіла. УЗД використовує звукові хвилі, а КТ заснована на рентгенівських променях. Нерідко виникає питання, чи можна здійснити ультразвукове дослідження після комп'ютерної томографії.

Відповідь це питання залежить від конкретних обставин і показань до проведення обох процедур. У деяких випадках, УЗД може бути призначено після КТ для отримання більш детальної інформації про органи або тканини, виявлені за допомогою КТ.

Однак іноді проведення УЗД відразу після КТ може бути небажаним. Наприклад, якщо КТ проводилася з використанням контрастної речовини, може знадобитися деяка пауза між процедурами, щоб дати організму час позбутися контрастної речовини. У таких випадках лікар може рекомендувати відкласти ультразвукове дослідження на кілька годин або днів.

Необхідність та можливість проведення УЗД після КТ найкраще обговорити з лікарем. Тільки кваліфікований лікар зможе оцінити конкретну ситуацію та ухвалити остаточне рішення про проведення обох процедур. Це дозволить отримати найбільш точні та повні дані для встановлення діагнозу та призначення подальшого лікування.

Чи можна робити узі після КТ
КТУЗДВідповідь
Чи можна робити КТ після УЗДНе можна робити УЗД після КТНі
Чи можна робити КТ перед УЗДМожна робити УЗД після КТТак
Чи можна робити КТ після УЗД із контрастною речовиноюНе можна робити УЗД після КТ із контрастною речовиноюНі
Чи можна робити КТ перед УЗД із контрастною речовиноюМожна робити УЗД після КТ із контрастною речовиноюТак

Чи можна робити УЗД відразу після КТ?

Так, це припустимо, таке поєднання різних методів діагностики не посилює вплив одного окремо взятого.

Що більш інформативно КТ чи УЗД?

Томографія ж дає більш чітке та деталізоване зображення, тому діагностика з її допомогою точніша.. Томографія, краще, ніж УЗД черевної порожнини справляється з виявленням проблем, що тільки зароджуються.

Коли після КТ можна робити рентген?

Після КТ можна робити рентген? У середньому, за одну процедуру рентгену пацієнт отримує 0,1 мЗв опромінення, а під час КТ – 2,5 мЗв. Обидві дози іонізуючого випромінювання є безпечними для пацієнта, тому можуть проводитись в один день.

Share: