9 Березня, 2024

Melanka.org.ua

Поради від городника

Чи встановлено законами обмеження на максимальний термін відрядження

Відрядження – це одна з найпоширеніших форм тимчасового переведення працівників. Вона може бути як внутрішньою, територією країни, так і міжнародною, коли співробітник вирушає за кордон. Залежно від мети та тривалості відрядження, її термін може змінюватись від кількох днів до кількох років.

Існує кілька факторів, які впливають на максимальний термін відрядження. По-перше, це мета відрядження. Якщо вона пов'язана з виконанням конкретного проекту чи завдання, то термін відрядження може бути обумовлений у контракті чи договорі, виходячи з необхідного часу на виконання поставлених завдань. У такому разі, максимальний термін відрядження буде визначений, виходячи з обсягу робіт.

По-друге, максимальний термін відрядження може бути пов'язаний із законодавством країни, до якої відправляється співробітник. У деяких державах є обмеження щодо часу перебування іноземних працівників. Таким чином, максимальний термін відрядження може бути визначений законодавством держави-господаря.

Зрештою, максимальний термін відрядження може залежати від внутрішніх положень організації. Компанія може встановити свої правила та норми за тривалістю відрядження, і співробітник повинен їх дотримуватись. У такому разі максимальний термін відрядження визначатиметься внутрішніми правилами та положеннями підприємства.

Список можливих видів відряджень та їх максимальний термін:

Вид відрядженняМаксимальний термін
Службова30 днів
Навчальна60 днів
Науково-дослідницька90 днів
Консультаційна30 днів
Представницька90 днів
Технічна60 днів
Фінансова30 днів
Виробнича90 днів
Відрядження на будівництво120 днів

Термін відрядження визначається командиром (начальником, керівником), але не може перевищувати 30 календарних днів у межах України, крім випадків, коли інші строки відрядження визначаються законодавчими та іншими нормативно-правовими актами. У той самий час у абз. 9 п.22 жовт. 2022 р.

Як довго може тривати відрядження?

Обмежень щодо терміну відрядження законодавство не встановлює. Відрядження може тривати більше місяця. Правове обґрунтування: Службове відрядження – поїздка працівника за розпорядженням роботодавця на певний термін для виконання службового доручення поза місцем постійної роботи.

Скільки може тривати відрядження в Україні?

Одна службова подорож може тривати не довше: Термін відрядження держслужбовця протягом року не може перевищувати 60 днів, Окрім випадків, визначених законодавством.

Який максимальний термін відрядження за кордон?

9 ст. 18 Закону від 25 липня 2002 р. № 115-ФЗ). Таким чином, висококваліфіковані іноземні фахівці, які працюють на території Росії на підставі дозволу на роботу, можуть бути направлені у відрядження за кордон не більше ніж на півроку.

Share: