9 Березня, 2024

Melanka.org.ua

Поради від городника

Які ліки приймати при цирозі печінки: рекомендації

Цироз печінки є серйозним захворюванням, у якому здорові тканини органу заміщуються рубцями. Це може призвести до порушення його функцій та негативно позначитися на загальному стані людини. Для контролю симптомів та уповільнення прогресування хвороби, медики часто рекомендують приймати різні ліки.

Залежно від стадії та причин цирозу печінки, лікарі можуть призначати різні види препаратів. Деякі з них допомагають знизити запалення та захистити печінку від подальшого руйнування, інші спрямовані на підтримку функцій органу та полегшення симптомів. Важливо розуміти, що кожен випадок цирозу печінки є унікальним, тому рекомендується звертатися до лікаря для отримання індивідуального призначення ліків.

Одним із основних лікарських препаратів, що використовуються при цирозі печінки, є протизапальні та імуносупресивні засоби. Вони допомагають знизити запалення в органі та перешкоджають його подальшому руйнуванню. Інші ліки спрямовані на підтримку функції печінки та відновлення її здорових клітин. Окрема увага приділяється противірусним препаратам, які використовуються для лікування цирозу печінки, спричиненого вірусним гепатитом.

Які ліки слід приймати при цирозі печінки
ПрепаратДозуванняПоказання
Урсосан10-15 мг/кг ваги на добуЖовчнокам'яна хвороба, печінкова недостатність
Есенціалі1-2 капсули 3 рази на деньТоксикоінфекція печінки, алкогольний цироз
Гепатромбін2-3 рази на день, зовнішньоПорушення функції кровообігу у печінці
Гепа-Мерц1 таблетка 3 рази на деньПорушення функції печінки, токсичний гепатит
ЕнтеросгельПо 15 г відразу після їдиШлунково-кишкові захворювання при цирозі печінки

Що допомагає цирозу печінки?

У щоденному раціоні має бути якнайбільше сиру, свіжого чи кислого молока, яловичини, нежирної риби, яєчного білка, соєвого борошна, пшона, вівсяної та гречаної крупи. Збільшення кількості білка в їжі необхідно, оскільки він сприяє підвищенню відновлювальної функції клітин печінки та захисних сил організму.

Як відновити печінку від цирозу?

На поточному рівні розвитку медицини цироз печінки невиліковний. Відновити уражену печінкову тканину неможливо. Тому необхідно якомога раніше розпочати лікування, щоб зберегти функціонування органу на рівні, достатньому для продовження життєдіяльності.

Що не можна робити при цирозі печінки?

Не дозволяються жирні сорти м'яса (гуска, качка, баранина, свинина) і жирна риба, а також м'ясо внутрішніх органів, мізки, сало, баранячий жир, як важко перетравлювані і багаті на холестерин. Забороняється алкоголь, міцна кава та какао. ПОРУШЕННЯ В СИСТЕМІ ХАРЧОВАННЯ, ВИНИКАЮЧІ ПРИ ЦИРОЗІ ДРУКУ.

Share: